Güncel

Vali Ergün; “İyi ki Uşak’tayız. İyi ki Uşaklılarla beraberiz”

Ülkemizi yasa boğan ve 10 ilde 32 binden fazla canımızı yitirdiğimiz depremle ilgili Uşak’ta yapılan çalışmalar açıklandı. Basın toplantısına; il müdürleri ve Uşak iş dünyası temsilcileri katıldı.

Abone Ol

Güvenlik ve Acil Durum Merkezi ve 112 Acil Merkezi binasında bir basın toplantısı düzenleyen Uşak Valisi Dr. Turan Ergün,  8 gün boyunca Uşak’tan deprem bölgesine gönderilen malzeme, personel ve iş makinaları hakkında şu bilgileri verdi:

“Ülkemizi kederler içerisinde bırakan bu acı olayı duyar duymaz İl deprem koordinasyon kurulunu oluşturduk. Bu kurul 24 saat esasına göre görev yapıyor. Kurul olarak yaptığımız çalışmaları, afet bölgesine gönderdiğimiz, gıda, iş makinası battaniye gibi gönderdiklerimizi değerlendiriyoruz.

Bu basın toplantısında sizlerle yardımlarla ilgili elimizde bulunan rakamları sizlerle paylaşmak istedik. Bu bilgiler 5 ana başlık altında toplayabiliriz.

1-    Arama ve kurtarma çalışmaları: Uşak’tan deprem bölgesine 173 araçla 1140 personel gönderdik.

2-    İş makinası olarak kamu kurum ve kuruluşları ve özel sektöre ait 110 iş makinası gönderdik. Şu anda yolda olan iş makinalarıyla bu rakam 130’a ulaşmış olacak.

3-    Battaniye üreticisi bir kent olduğumuz ve havalarında soğuk olması nedeniyle bizden istenen deprem bölgesine hızla battaniye ulaştırmaktı. Sayın Sanayi Bakanımızda battaniye konusunda Uşak’ı örnek gösterdi ve çalışmalarımızdan övgü ile bahsetti. İlimizden deprem bölgesine doğrudan 891 bin 631 bin battaniye gönderildi. İlimize farklı illerden sipariş verilen 177 bin 235 battaniyeyi de birleştirdik. Uşak’tan toplamda 1 milyon 68 bin 871’e ulaşmış durumda. Bu battaniyelerde 839 tır ve 3 adet kargo uçağı ile nakliyesini sağladık.

4-    İlimizden deprem bölgesine gönderilen gıda miktarı 1 milyon 271bin 909 parça oldu.  197 adet tırla gıdalarda deprem bölgesine ulaştı. İlimizden 739 adet tır göndermişiz.

5-    Deprem bölgesinden ilimize gelen misafirlerimiz için KYK yurtları ve otellerimizin belli bir kapasitesini ayırdık.  İlimizde 9 bin 690 kişilik kapasiteyi AFAD’a bildirdik. Şu anda ilimizde konaklayan depremzede sayısı 353 kişidir. Boş kontenjanımız 9 bin 377 kişiliktir. Keni olanaklarıyla ilimize gelen depremzedeleri de sayarsak şu anda ilimizde 1683 depremzede bulunmaktadır.

Bu büyük felaket karşısında Uşak’ın performansını değerlendirdiğimizde, belediye başkanlarımızdan, kamu kurum ve kuruluş temsilcilerinden, yerel yöneticilerimizden, sanayici ve iş insanlarımızdan, üniversitemizden, ticaret odamızdan ve borsamızdan, OSB’lerimizden ve de hayırsever vatandaşlarımızdan Allah razı olsun. Huzurlarınızda hepsine teşekkür etmek istiyorum.

Vali Ergün, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun belirttiği gibi, bölgede ihtiyaçların bittiğine dair yanlış algı olduğunu, sürecin uzun olduğunu hatırlatarak yardımların devam etmesi gerektiğini hatırlattı.

Sosyal medyadaki bir takım yalan paylaşımlara vatandaşın itibar etmemesini isteyen Ergün, “Vatandaşlarımızı resmi açıklamalara inansınlar.

Uşaklılar hem burada hem deprem bölgesinde felakete uğramış vatandaşlarımıza kucak açmıştır. Hepsine çok teşekkür ediyorum.

Ve diyorum ki; iyi ki Uşak’tayız. İyi ki Uşaklılarla beraberiz.”

Mehmet Çakın; “Uşaklılarla gurur duyduk”

Uşak Belediye Başkanı Mehmet Çakın da daha çok Uşak’ın görevlendirildiği Hatay’ın Samandağı ilçesindeki çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Çakın; “Valiliğimizin koordinesinde çalışmalarımızı yoğun bir şekilde sürdürüyoruz. Bölgedeki ekiplerimiz, arama ve kurtarma çalışmalarını artık enkaz kaldırma ve depremzedelerin ihtiyacını gidermeye döndürmüş durumda.

Bizde bölgeden gelen istekler doğrultusunda, gıda hijyen, giysi veya personel temin ediyoruz. Şu anda belediyemizin 89 personeli bölgede görev yapmaktadır. Bu personelimiz, oradaki yerel yönetimlere de destek olmaya başladı.

Bölgeye göndermiş olduğumuz tuvaletler faaliyet geçti. Bölgedeki arkadaşlarımız özellikle çocuklara psikolojik destek vererek yaşadıkları travmayı daha kolay atlatmaları için çalışıyorlar.

Bölgede kurduğumuz 4 kişilik bir ekip, gelen talepleri inceleyerek hızlı bir şekilde temin edip ihtiyaç sahiplerine ulaştırıyor. Küçük araçlarımızla köylerdeki vatandaşlarımızın ihtiyacını gideriyoruz.

Samandağ’da kurduğumuz acil müdahale revirinde arkadaşlarımız vatandaşlarımızın derdine derman olmaya çalışıyor. Günlük olarak yaklaşık 300 kişi bu revirlerimizden hizmet alıyor.

Teknik personelimiz, su ve kanalizasyon başta olmak üzere alt yapı ile ilgili gerekli hizmetleri veriyor. Uşak belediyesi olarak burada hangi hizmetleri veriyorsak orada da koordineli bir şekilde aynı hizmetleri vermek istiyoruz.

Özverili bir çalışma göstererek yardımseverliğini gösteren tüm Uşak halkına çok teşekkür ediyorum. Uşaklılarla gurur duyduk” dedi.

Uşak Üniversitesi rektörü Prof. Dr. Ekrem savaş ve UTSO Yönetim Kurulu Başkanı S. Selim Kandemir de deprem sürecinde yaptıkları yardım ve çalışmalar hakkında bilgiler verdi.