Kamu borçlarına yapılandırma teklifi Meclis’te kabul edildi. Bu sayede halkın vergi dairelerine olan tüm borçları yeniden yapılandırma kapsamına alındı. Borç yapılandırması yapmak isteyen vatandaşlar bu kanunla ilgili detayları merak ediyor. Yapılandırılacak borçlar arasında gümrük vergileri, idari para cezaları, gecikme faizi, gecikme zammı gibi kalemler yer alıyor. Vergi affı başvurusu yapmak isteyenler için kritik süreç başladı. Borç yapılandırma başvurusu nereye ve nasıl yapılır?
Yapılandırma Kanunu Meclis Komisyonu’ndan Geçti
Devletin alacaklı olduğu hemen hemen bütün borçlara yapılandırma fırsatı getirildi. Neredeyse tüm vergi borçlarını içeren yapılandırma kanun teklifi, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi. Devlete olan borçlara yer verilen bu düzenlemede tüm vergiler, vergi cezaları, trafik, askerlik, nüfus para cezaları, köprü, otoyol, kaçak geçiş cezaları ve daha önce hiç yapılandırma kapsamına adli para cezaları yer alıyor.
Bununla birlikte üst kurul tarafından verilen idari para cezaları, 4207 sayılı kanun kapsamında tütün ürünlerinin zararlarını önlenmesi ve kontrolü hakkında kanun kaynaklı idari para cezaları gibi tüm idari para cezalarına yapılandırma fırsatı geldi. Öğrenciler için KYK öğrenim kredisi borçları, ecrimisiller, madenlerden devlet hakkı, kaynak kullanımı destekleme primi borçları gibi borçlar yapılandırma kapsamına alındı.
Vergi Affı Çıktı Mı?
Halk arasında vergi affı olarak da bilinen vergi borcu yapılandırma kapsamının detayları belli oldu. Daha önce yapılandırmalardaki 36 ay vade yeni yılda 48 aya yani 4 yıla çıkarıldı. Bu düzenleme devlete olan 31 Aralık 2022 tarihi öncesi borçları kapsıyor. Kanun kapsamında sicillerinde 5 ila 95 puan cezası olanların cezaları da sıfırlanacak. Alkol, uyuşturucu ve ölüme sebebiyet verme hallerinin dışında el konulan ehliyetler iade edilecek. Vergi, ceza, faiz gibi hangi türden olursa olsun borcu olan vatandaşların 2 bin lirayı aşmayan borçları silinecek.
Borç Yapılandırma Başvurusu Nasıl Yapılır?
Komisyon’da kabul edilen borç yapılandırma kanunun ardından vatandaşlar nereye başvuru yapacaklarını araştırmaya başladı. Edinilen bilgilere göre borç yapılandırma işlemi için 30 Nisan 2023’e kadar ilgili idareye başvurulması gerekiyor. Yapılandırılan tutarları peşin veya taksitler halinde ödemek mümkün olacak. İlk taksit ödemeleri de mayıs ayında başlayacak. AK Parti’nin kabul edilen önergesi ile birlikte kanunda bazı değişiklikler yapıldı.
Buna göre borçlarını yapılandırıp taksitle ödeme seçeneğini seçen borçlulardan ilk taksit ödeme süresi içinde ödemesini yapanlar, kalan taksitlerini izleyen ay sonunda tamamen öderse, peşin ödeme tercihinde olduğu gibi katsayı uygulanmayacak. Ziraat Odaları ve Ziraat Odaları Birliği'ne olan aidat borçları ile Sulama Birliklerine ödenmesi gereken su kullanım hizmet bedelleri yapılandırılabilecek.