Geçtiğimiz aylarda Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yayınlanmış olan yeni yapılandırma kanunu kapsamına alınan Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) borçlarının hangi kapsam ve ödeme şartlarına sahip olacağı merak konusuydu. Geçtiğimiz gün yapılandırma kanununa onayı veren Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), kanun kapsamının da ortaya çıkmasını sağladı. Bu kapsamda, SGK’dan açıklama geldi.
Yeni yapılandırma kanunu kapsamında SGK; sigorta, Genel Sağlık Sigortası (GSS), sosyal güvenlik destek primi, işsizlik sigortası, topluluk sigortası primi borçları, idari para cezası, iş kazası ve meslek hastalığından rücu edilen alacaklar, asgari işçilik değerlendirmesi sonucu tespit edilen eksik işçilik tutarı üzerinden hesaplanan sigorta primi borçları gibi borçların tamamının yapılandırmadan yararlanabileceğini bildirdi. Ardından SGK, yapılandırmanın avantajlarına ilişkin de bir açıklama yaptı. İşte detaylar…
YAPILANDIRMADA SON TARİH 31 MAYIS 2023
Özel nitelikteki inşaatlar ile ihale konusu işlere ilişkin eksik işçilik tutarlarının da yapılandırma kapsamına girdiğini bildiren SGK, gerçekleştirdiği açıklamada, yapılandırmaya yapılacak olan başvuruların son tarihini 31 Mayıs 2023 olarak duyurdu. İlan edilen bu tarihe ek olarak, peşin olarak ödenmek istenen borçlarda, prim aslının ve tamamının ödenmesi durumunda Yİ-ÜFE tutarının yüzde 90’ının silineceğini hatırlattı. Aralık 2022 tarihinden önce kesinleşen borçları kapsayacak olan yapılandırma kanunu kapsamında, borcun idari para cezası olması halinde cezanın aslının yüzde 50’si ile gecikme zammının tamamı da siliniyor.
BORCUN TUTARI DÜŞÜKSE, BORÇ SİLİNİYOR
Yeni yapılandırma kanunu kapsamında, yapılandırmaya dahil olan tüm borçlarda 2 bin TL’nin altında borcu olan vatandaşların başvuru yapmasına gerek kalmaksızın borçlarından kurtulacağı biliniyordu. Kanun, ek bir avantaj daha getirdi. SGK’dan gelen açıklamaya göre, gelir testi sonucunda hane içindeki kişi başına düşen gelir brüt asgari ücretin üçte birinin yani bu yıl için 3 bin 336 TL’nin altında çıkması halinde GSS borçlarının tamamının silineceği öğrenildi. Geliri bu tutarın üzerinde olanların ise, anaparayı 31 Ağustos 2023 tarihine kadar ödemesi durumunda faizi ve gecikme zammının alınmamasına da karar verildi.