Geçtiğimiz aylarda Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından ilan edilen borç yapılandırmasına ilişkin teklif, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) onaylanmıştı. Cumhurbaşkanlığından onayı alan borç yapılandırmasına ilişkin kanun, resmen yürürlüğe girdi. Düzenleme ile yapılabilecek olan borçlanmalar da kanuna ilişkin teklifin yayınlanması ile netleşti.

Öğrenim kredisinden emlak ve taşıtlar vergisine kadar pek çok borcu kapsayan yapılandırma kapsamına sigorta prim borçları da dahil edildi. Trafik cezaları gibi pek çok kalemdeki borcun yapılandırılmasından yararlanabileceği yeni düzenleme kapsamında 14 milyon 600 bin kişinin ve 3 milyon 300 bin işletmenin sigorta prim borcu ve genel sağlık sigorta borcu yapılandırmasından yararlanabileceği öğrenildi. Peki borç yapılandırma şartları neler, nasıl yapılır? İşte tüm detaylar…

BAZILARININ BORCU SİLİNECEK; BAZILARININ BORCU YAPILANDIRILACAK

Yeni düzenleme kapsamındaki maddelere göre; borç tarihi 31 Aralık 2023’ten önce olan tüm kişiler ile şirketler yapılandırmaya başvuru yapacak. Bu tarihten öncesi borçların 2 bin TL’nin altında olması halinde başvuru şartı aranmaksızın, kamunun alacaklarından vazgeçişi usulüyle borçlar silinecek. Bu tutarın üzerindeki borçlarda ise, yapılandırmanın peşin olması halinde yüzde 90 oranında faiz silinirken; idari para cezası olması halinde ise alacaktan ek bir yüzde 25 oranında indirim daha yapılacak. Borçlar 48 aya kadar bölünebilecek.

BAŞVURULAR İÇİN MAYIS; ÖDEMELER İÇİN HAZİRAN SON GÜNÜNE KADAR SÜRE VAR

Yeni yapılandırma düzenlemesi kapsamında 48 aya kadar vade olanağı sunan Hazine ve Maliye Bakanlığı, vadelerin 12, 24, 36, 48 gibi olmasına izin verecek. Mayıs ayının sonuna kadar Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı’nın internet sitesi üzerinden ya da vergi dairelerinden yapılandırmaya başvuru yapabilmek mümkün olacak. Başvuruların tamamlanmasının ardından ilk taksit ödemeleri, haziran ayının son gününe kadar gerçekleştirilebilecek. Yapılandırmanın bozulmaması için ise ilk iki taksitin süresinde ödenmiş olması şartı aranacağı gibi bir yıl içerisinde en fazla 3 taksitin atlatılmaması şartı da aranacak.

Editör: Uşak Son Dakika