Yüksek enflasyon, ani ataklar ile kayda geçen dolar kuru ve daha pek çok önemli gelişme, gündelik hayat şartlarının ağırlaşmasına ve Türk Lirası’nın değer kaybetmesine sebep oldu. Vatandaşların alım güçlerinin yükselmesi ve Türk Lirası’nın yeniden değerlenmesi adına ok çeşitli projeler üzerinde çalışan yetkililer, bu kez de Norveç modeli ile gündeme geldi.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın önderliğinde Beştepe’de düzenlenen Ekonomi Koordinasyon Kurulu, yaklaşık olarak 4,5 saat kadar sürdü. Finans zirvesinde yastık altı altınların ekonomiye kazandırılması amacı ile atılacak olan yeni adımlar üzerinde durulduğu öğrenildi. 6 önemli mesajın verildiği kurulun detayları belli oldu.
TÜRKİYE YÜZYILI’NDA ‘FİYAT İSTİKRARI’ VURGUSU
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın başkanlığında toplanan Ekonomi Koordinasyon Kurulu, finans piyasalarının gelişimini ve istikrarını destekleyecek politikalar ve tedbirler üzerinde durdu. Toplantı sonrasında atılacak olan yeni adımlara yönelik açıklamalarda bulunan yetkililer, Türkiye Yüzyılı’nda fiat istikrarına dikkat çekti. Yurtiçi tasarrufların artırılması gerektiğini belirten yetkililer ayrıca finansmana erişimin artırılmasının hedeflendiğini de ifade etti.
TOPLANTIDAN 6 ÖNEMLİ MESAJ ÇIKTI
Türk Lirası’nın değer kazanması, ekonominin desteklenmesi, yurt içi tasarrufların artırılması ve daha pek çok hedefin gerçekleştirilmesi amacı ile görüşen Ekonomi Koordinasyon Kurulu, 6 önemli başlık ile dikkat çekti. Mesajlardan birinde piyasa istikrarına vurgu yapıldı ve dışa bağımlılığın azaltılması ve sürdürülebilir büyümenin desteklenmesi için Yatırım Taahhütlü Avans Kredileri başta olmak üzere yatırımcıların finansman imkanlarını artıracak yeni adımların devreye gireceği belirtildi.
Altınların bu süreçte yastık altından çıkarılması gerektiğine işaret eden yetkililer, bunun için Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından devreye alınmış olan Altın Tasarrufu Sistemi kapsamında vatandaşın teşvik edileceğini bildirdi.
2024 yılında dijital Türk Lirası için gereken düzenlemenin tamamlanacağını belirten yetkililer, söz konusu düzenleme ile birlikte Türk Lirası cinsinden olan yatırım araçlarının cazibesinin ve çeşitliliğinin artırılmasının hedeflendiğini ifade etti. Ayrıca katılım finans ekosisteminin geliştirilmesine yönelik çalışmaların da hız kazanacağını belirten yetkililer sektörü destekleyici mekanizmaların devreye gireceğini bildirdi.
Son olarak Aile ve Gençlik Bankası’nın kurulumuna yönelik çalışmaların önümüzdeki günlerde Meclis’e sunulacağını ifade eden yetkililer, bu bankanın ‘Norveç Varlık Fonu’ benzeri bir sistem ile çalışmasını öngördüklerini belirtti. Söz konusu fonun 60’tan fazla ülkede 10 bine yakın firmada yatırımının bulunduğu biliniyor.