Halk arasında inme olarak bilinen sağlık sorunu küçük büyük demeden her yaştan insanın başına gelebilir. İnme, beyne giden kan akışının aninden kesilmesi yüzünden vücudun uzuvlarının kapanması olayıdır. İnmenin en yaygın bilinen belirtileri konuşma güçlüğü ve geveleyerek konuşmaktır. Yavaş hareket ve konuşma zorluğu hastanın her an inme geçireceğine işaret eder. Fakat her insanda beynin hangi bölümü etkilenmişse ona göre değişen inme semptomları görülebilir. Bu yüzden inme belirtilerine dikkat etmek ve buna göre önlem almakta fayda var.

İnme Vakalarında Sık Görülen Belirtiler

İnme başta olmak üzere geçici iskemik atak vakalarında dil sapması gözlemleniyor. İnme geçiren pek çok kişi kafa karışıklığı ve felç gibi daha bilinen belirtilerden söz ediyor. Ancak dil hareketlerinin kontrolden çıkmasının da inme belirtisi olarak kabul edilmesi gerekiyor. Dil kayması, insanlarda daha az görülen bir belirti olmasına rağmen felçli hastalarda fark edilebilir. Biomedical Engineering Online dergisinde yer alan bir bilimsel makale, dil kaymasıyla inme vakası arasındaki ilişkiyi özetliyor.

"Dil uzatıldığında veya çıkıntı yaptığında orta hattan uzaklaşma eğiliminde olacak ve lezyonun yanına doğru sapacaktır." ifadesi dilin bir yana eğik olmasını vurguluyor. Eğer kişinin dili bir yana eğikse felçten kaynaklanan sinir hasarının belirtisi olabilir. Bu yüzden uzmanlar dil sapması adı verilen bu durumla ilgili olarak “Bu dil sapmasının belirtileri inme ve geçici iskemik atakta görülür.” ifadelerini kullanıyor.

Dil Kayması Mini Felç Belirtisi Olabilir

Geleneksel Çin tıbbına bakıldığında ise dil sapması uzun süredir “rüzgar çarpması” olayının bir uyarı işareti olarak kabul ediliyor. Geçici iskemik atak olarak bilinen mini felçte beyindeki hasar çok küçük seviyede olduğu için diğer bölgelere giden kan akışı bunu telafi edebiliyor. Bu tür küçük felç vakalarında beyin tam bir iyileşme etkisi gösterebiliyor. Bununla birlikte küçük bir inme sırasında hipoglossal sinirin hasar görmesi durumunda dil sapması gibi belirtilerin devam edebileceği belirtiliyor.

Dil Sapması ile Felç Bağlantısı

Esasında dil sapması, beyindeki motor korteksin hasar gördüğü düşüncesini akla getiriyor. Bu durum tıbbi açıdan yorumlandığında dilin hareketlerini kontrol eden beyindeki hipoglossal sinirin kusurlu olduğunu gösteriyor. 2014 yılında Stroke dergisi tarafından yayınlanan bir araştırmada felç geçirmenin öncüsü olan geçici idiyopatik trombositopeni öyküsü olan 40 yaşındaki bir adamın vakası ele alındı. Dilini sola hareket ettiremeyen hastanın MRI tarama sonuçları tıbbi olarak dolikoektazi olarak bilinen durumu ortaya çıkardı. Bu sinirin hasar görmesi durumunda önce dil sapması yaşanıp ardından felç riski görülüyor.

Editör: Uşak Son Dakika