Türkiye Güneydoğu illerini vuran deprem felaketi ile yasa boğuldu. Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde gerçekleşen 7.7 şiddetindeki deprem 10 ilde hissedildi. Şehir merkezinde ve çevre illerde çok sayıda binanın yıkılmasına yol açan depremde can kaybı sayısı giderek artıyor. Bu depremin üzerinden çok geçmeden, 9 saat içinde Kahramanmaraş’ta ilkinden bağımsız 7.6 şiddetinde bir deprem daha oldu. Peş peşe gelen depremler sonrası ülke genelinde genel yas ilan edildi ve eğitime ara verildi.
Deprem Nedeniyle Eğitime Ara Verildi
Türkiye’de büyük bir üzüntüye neden olan deprem felaketinin yankıları sürüyor. Depremin ardından binaların yıkıldığı 10 ilde eğitime ara verildi. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından yapılan ilk açıklamada depremin vurduğu 10 ilde eğitime ara verildiği belirtildi. Okullar, Malatya, Kahramanmaraş, Adıyaman ve Hatay'da 2 hafta; Diyarbakır, Gaziantep, Şanlıurfa, Adana, Osmaniye ve Kilis'te ise 1 hafta tatil edildi. Bu duyurunun üzerinden çok geçmeden Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer yaptığı açıklama ile tüm Türkiye’de eğitime 1 hafta ara verildiğini açıkladı.
Milli Eğitim Bakanından Deprem Açıklaması
Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, deprem bölgesindeki okullarda eğitime ara verilmesinin ardından yeni bir açıklamada bulundu. Tüm Türkiye’de milli yas ilan edilen bu dönemde okulların tatil edildiğini açıklayan Özer şunları söyledi: “Tüm Türkiye’de şu andaki iklim şartlarını göz önüne alarak ve deprem bölgelerindeki çalışmaların çok daha suhuletle olması bağlamında sadece deprem bölgesindeki illerde değil, çevresindeki illerin de suhuletli bir şekilde süreçleri yönetmesi için bugünden itibaren tüm Türkiye’de tüm okullarımızı 13 Şubat’a kadar bir hafta tatil ediyoruz.”
Okullar Vatandaşın Hizmetine Açılacak
Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in deprem açıklaması Türkiye’deki milyonlarca öğretmen ve öğrenciyi yakından ilgilendiriyor. Okulların 13 Şubat’a kadar 1 haftalık süreyle tatil edildiğini duyuran Özer açıklamasının devamında şunları söyledi: “Böylece millet olarak, devlet olarak hem süreçleri daha rahat bir şekilde yürütme hem de özellikle bu 10 ilde akrabaları olan diğer illerdeki vatandaşlarımızın erişimini kolaylaştırmak anlamında da bu kararı almış bulunuyoruz ama bu kararı alırken tüm illerimizdeki, özellikle 10 ilimizdeki okullarımızın tamamı vatandaşlarımızın hizmeti için açık tutulacak.”
Bakan Özer, konaklama, yemek ikramı gibi her türlü hizmetin okullarda, öğretmenevlerinde vatandaşlara 7/24 kesintisiz bir şekilde intikal ettirileceğini açıkladı. Şiddetli depremin vurduğu Malatya, Kahramanmaraş, Adıyaman, Hatay, Diyarbakır, Gaziantep, Şanlıurfa, Adana, Osmaniye ve Kilis'te okullar vatandaşın hizmetine açılacak. Bu sayede depremzedeler konaklama ve yiyecek yardımı gibi desteklere okul binalarından ulaşacak.