Uyku sırasında kişinin nefes alıp vermesiyle ortaya çıkan gürültülü sese horlama denir. Horlama kadın veya erkek ayırt etmeksizin herkeste görülebilir. Horlama yaşam tarzına dair bazı sorunlardan kaynaklanabileceği gibi çok ciddi solunum yolu hastalıklarının da belirtisi olabilir. Horlamanın nedenleri oldukça geniş bir perspektifte ele alınır. Ağız ve sinüslerin anatomik yapısıyla ilgili temel sorunlar, basit soğuk algınlığı, fazla kilolar gibi pek çok vaka horlamaya sebep olabilir. Horlama sorunuyla ilişkili olan etkenler doğru bir şekilde teşhis edildiğinde horlamanın tedavisi de hızlı şekilde sonuç verir.
Horlama Nedenleri Nelerdir?
Birden fazla sebebi bulunan horlama, çeşitli anatomik sorunlardan kaynaklanabilir. Normal koşullarda ağzın üst kısmında yer alan damak, dil ve boğaz kasları gevşer. Yumuşayan bu dokular solunum yolunu kısıtlı veya tamamen kapatacak şeklinde genişleyebilir. İnsanlarda solunum yolu dar olduğu zaman buradan geçen hava akışı da o kadar kuvvetli olur. Bu durum dokularda oluşan titreşimi arttırır ve horlamaya yol açabilir. Dolayısıyla solunum yolundaki anatomik unsurlar horlamada temel sebep olarak gösterilebilir. Ancak bunun dışında kişinin anatomik yapısı düzgün olmasına rağmen şu sebeplerden ötürü horladığı görülebilir:
· Damak yapısının sorunlu olması
· Uykusuzluk
· Uyku düzeninin olmaması
· Aşırı kilo (obezite)
· Sinüzit
· Kronik burun tıkanıklığı
· Burun polipleri
· Mevsimsel alerjiler
· Boğaz ve dilde kas zayıflığı
· Burun yapısına ilişkin sorunlar (Septum deviasyonu, kemik eğriliği, geniz eti vb)
Horlama Nasıl Fark Edilir?
Horlama her insanda farklı sebeplerden dolayı ortaya çıksa da ortak belirtiler gösterir. Çünkü horlamanın bizzat kendisi bir belirtidir. Ancak sizi kimse uyandırmadan kendi horlamanıza uyanıyorsanız, bu horladığınızın en net belirtisidir. Horlamanın diğer belirtileri arasında sabahları hissedilen boğaz ağrısı ve şunlar görülür:
· Sinirlilik
· Konsantrasyon bozukluğu
· Gün içinde yorgun hissetme
· Çarpıntı
· Geceleri nefes nefese uyanma
· Kan basıncını veya kan şekerini kontrol edememek
· Uyumada zorluk çekmek
Horlama Tedavisi Nasıl Yapılır?
Horlama sorunu fazla kilolardan kaynaklanıyorsa sağlıklı bir diyet ve sıkı bir egzersiz programı önerilir. Bunun yanı sıra uyku vaktine yakın alkol almaktan kaçınmak, yeterli ve düzenli uyumak önemlidir. Sinüzit, alerji veya yapısal bozukluk yüzünden horlayan kişiler uzman doktora muayene olup gerekli tedavileri başlatabilir. Tıkayıcı uyku apnesi olan hastalarda hava geçiş yolunun açık tutulması için bazı ekipmanlar kullanılabilir.
Ağız içi aletler kullanan hastalar belirli aralıklarla muayene giderek cihazların kullanım koşullarını test ettirmelidir. Çünkü damak genişletici ekipmanlar tükürük salgısında artış, ağız kuruluğu veya çenede ağrı gibi sorunlar yaratabilir. Sırt üstü yatmak, yer çekimi etkisiyle solunum yollarını daralttığı için yan yatış pozisyonu tercih edilmelidir.