Kış mevsiminde pek çok kişi su içmek için gerçekten susamış olmayı bekliyor. Özellikle soğuk havalarda vücudun sağlıklı kalabilmesi için su tüketimi kritik bir öneme sahip. Buna rağmen kışın su tüketimi azalıyor ve oluşan sıvı kaybı yüzünden kalp ve böbrek gibi iç organlar zarar görüyor. Uzmanlar günlük su tüketimine, kış aylarda da dikkat etmek gerektiğini hatırlatıyor. Vücuttaki su dengesini koruyabilmek için herkesin günlük su tüketim miktarına dikkat etmesi gerekiyor.

Vücuttaki Su Dengesi Korunmalı

Su, organlarımızın görevlerini yerine getirmesi için temel yakıt görevini üstleniyor. Beslenme, fiziksel aktivite durumu, yaş, çevre gibi koşullar günlük su tüketim miktarını değiştirebilir. Gerekli olduğu halde az miktarda su içmek veya aşırı su kaydı da dehidrasyona yani susuz kalma sorununa davetiye çıkarır. Vücudun ihtiyacı olan su, sadece sudan değil tüketilen yiyecek ve içeceklerden de alınır. Vücuttaki toplam su ihtiyacının yüzde 20-30’u yiyeceklerden, yüzde 70-80’i ise içeceklerden gelir. Susama hissi ise vücutta yüzde 1-2 oranında su kaybı oluşunca ortaya çıkar.

Günde Ne Kadar Su İçmek Gerekir?

Günlük su içme miktarı konusunda bazı kriterlere göre hesaplama yapılır. Kim ne kadar su tüketmeli diye merak ediyorsanız vücut ağırlığınızı 30 ml ile çarparak günlük içmeniz gereken su miktarını bulabilirsiniz. Ayrıca idrar renginin koyulaşması da günlük su ihtiyacınızı tam olarak karşılamadığınızı gösteren basit bir göstergedir. Yetişkin bir insan vücudunun ortalama yüzde 60’ı sudan oluşur. Yetersiz su tüketimi olduğunda baş ağrısı, halsizlik, bilinç bulanıklığı gibi problemler ortaya çıkabilir.

Bebekler ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslenmelidir. Anne sütü, bebeklerin ihtiyacı olan tüm besinleri karşıladığı gibi su ihtiyacını da karşılar. İlk 6 aydan sonra bebekler katı gıdaya geçişle su içmeye başlamalıdır. Çocuklara da günlük yaşamında su içme alışkanlığı kazandırılmalıdır. Ateşli hastalıklar veya aşırı fiziksel aktivite olduğu durumlarda mutlaka sıvı tüketiminin artmasına dikkat edilmelidir. Yaş ilerledikçe vücutta bulunan su miktarı azalır. Bu yüzden organların daha sağlıklı çalışması için günlük su tüketim miktarına uyulmalıdır.

Vücudun Susuz Kaldığını Gösteren Belirtiler

Ağız kuruluğu, yeterince su tüketilmediğini gösteren en bariz işarettir. Yeterli miktarda su içilmediğinde idrar rengi normalden daha koyu hale gelir. Cildin nemli olması için ideal miktarda su tüketimine dikkat edilmelidir, aksi halde cilt kurur ve pullanır. Günde en az 2 litre su içmek, sindirim sistemini hızlandırır ve kabızlık gibi sorunları önler. Kabızlık yaşayan veya nefes kokusu problemi olanlar günlük yeterli miktarda su içmiyor olabilir.

Editör: Uşak Son Dakika