6 Şubat tarihinde yaşadığımız Kahramanmaraş merkezli 6,7 ve 6,6 şiddetindeki depremler, Ülkemizi çok kötü bir şekilde sarstı. Resmi verilere göre; depremde kayıplarımız 41 bin kişiyi geçti. 115 bin insanımız da yaralı olarak kurtarıldı.
Ben buradan bir kez daha bu asrın felaketinde yitirdiğimiz insanlarımıza Allah’tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum.
Felaketin üzerinden 18 gün geçtiğine göre artık ekonomiye etkilerini de tartışmak zamanının geldiğini düşünüyorum.
Bu yazımda önce ülke ekonomisine etkilerine kısaca bir göz atıp asıl Uşak ekonomisini nasıl etkilediği üzerindeki düşüncelerimi sizlerle paylaşmaya çalışacağım.
ABD’li dev banka JP Morgan, Türkiye’ye ağır darbeler vuran depremlerin ülke ekonomisine etkileriyle ilgili bir rapor yayınladı. Raporda, depremin fiziki yapılara doğrudan hasar maliyeti konusunda 25 milyar Dolar olduğu görüşüne yer verildi.
Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) ise depremlerin Türk ekonomisi için 84 milyar Dolar’ı aşan bir maliyeti olacağı yönünde görüş bildirmiş.
Uşak’a gelirsek; www.usaksondakika.com İnternet Haber Sitesi olarak dün, bu asrın felaketinin Uşak ekonomisine etkilerini irdeleyen bir haber yayınlamıştık.
https://www.usaksondakika.com/deprem-sonrasi-usakta-konut-ve-kira-fiyatlari-patlayabilir
Haberimizde, Gayrimenkul Yatırım Danışmanı Sayın Murat Altıner, deprem bölgesinde yıkılan veya hasar gören binalar yüzünden, bölgede yaşayan vatandaşların, batı illerine yöneldiğini, bununda Uşak ve diğer batı illerinde kira ve konut fiyatlarında patlamaya neden olabileceğini açıklamıştı.
Ancak, yaptığım araştırmalara ve edindiğim izlenimlere göre gayrimenkul fiyatların patlamasından çok önce ilimizde küçük ve orta dereceli esnafı sıkıntıya sokan başka bir durum yaşanmaya başlandı.
Hepinizin bildiği gibi şu anda Uşak Üniversitesi’nde kayıtlı öğrenci sayısı; 26 bin 678’dir. Bu öğrencilerin büyük bir bölümü de il dışından gelmiş olup her ay bütün paralarını Uşak’ta harcamaktadır.
Bir öğrencinin Uşak’ta öğrenim gördüğü her ay için en az 6 bin TL harcadığını düşünürsek;
26678*6000 = 160 milyon 068 bin TL gibi korkunç bir para ortaya çıkar.
Hadi bu öğrencilerden Uşak’ta oturanları ve yüz yüze eğitim için kalmak zorunda olan öğrencileri falan düşelim. Hesap 140 milyon TL olsun.
Asrın felaketi nedeni ile üniversitelerin uzaktan eğitime geçmesi ve KYK yurtlarına depremzedelerin yerleştirilmesi ile üniversite öğrencilerinin memleketlerine dönmesi; Uşak esnafına 140 ile 160 milyon TL arasında bir para kaybına neden olmuştur.
(Yanlış anlaşılmasın. KYK yurtlarının niçin depremzedelere tahsis edildiğini falan sorgulamıyorum. Aksine destekliyorum. Oldukça insani bir nedenle yapılmıştır)
Uşak’ta hangi kafe, lokanta gibi öğrencilere hitap eden işyeri sahibi ile görüştüysem işlerinin kesat olduğundan yakınıyor. Özellikle Küçükçarşı ve Atapark esnafı çok dertli.
Tabi ekonomik kayıplar, sadece Uşak’ın değil, tüm Türkiye’nin sorunu. İnşallah, Allah bir daha böyle felaketler yaşatmaz.
Bu ekonomik kayıpları en kısa zamanda telafi etmenin ve yaraları sarmanın tek yolunun birlik ve beraberlik içerisinde olmaktan geçtiğini düşünüyorum.