Kahramanmaraş depremlerinin yıkıcı etkilerini ibretle ve dehşetle izledik. Yüreklerimiz kan ağlarken, deprem bölgesindeki insanlarımızın yaşadığı korku ve ıstırabı yüzlerinden net bir şekilde okuyabildik.
Depremlerde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza bir kez daha Allah’tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum.
Savaşlarda ve deprem gibi afetlerde en olumsuz etkilenen çocuklarımızdır. O masum melekler, her zaman büyüklerinin hatasını ödemeye mahkûm kalırlar. Her anne ve baba için yaşamlarındaki en kutsal varlıklar çocuklardır.
Peki, çocuklarımızın yaşamlarının önemli bir bölümünü geçirdiği ev, okul gibi binalar olası bir deprem karşısında ne kadar güvenlidir? Nedense kendi evimizin sağlamlığını sorgulamak pek aklımıza gelmez de okul gibi kamu binalarının sağlamlığını çok merak ederiz.
20 Şubat’ta okullar, ikinci yarıyıl için ders başı yaptı. İstanbul Millî Eğitim Müdürlüğü bir basın açıklaması yaparak; “İlimizde 1999 yılı öncesinde inşa edilen 1.418 okulumuzun etütleri yapıldığında 67'sinin depreme dayanıklı, 1.351'inin de riskli olduğu tespit edildi.
Bugün itibarıyla geriye kalan 93 riskli okulumuzun etüt çalışmaları neticesinde, 76 okulumuzun yıkılıp yeniden yapılması; 17'sinin de güçlendirilmesi kararlaştırıldı.
20 Şubat 2023 Pazartesi Günü itibarıyla, bu riskli 93 okul ve eğitim kurumumuzdaki öğrencilerimiz ilçe kaymakamlıklarımız, İl ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerimizin koordinasyonuyla depreme güvenli okullara nakledilerek, eğitim öğretim görmeye devam edeceklerdir” bilgisini verdi.
Bu açıklama üzerine bende Uşak’taki okul binaların güvenliğini araştırmaya karar verdim. Yavrularımız okullarda ne kadar güvenli diye…
Millî Eğitim Bakanlığı emri ile tüm okullardan karot örnekleri alınmış. Bu güzel bir haber. Kaynaklarımdan alınan bilgilere göre; Uşak’ta şu anda riskli okul binalarının hiçbirinde eğitim yapılmıyor.
Uşak’ta deprem riski taşıyan Bozkuş köyü Ortaokulu, Banaz Vehbi Demir İlkokulu ve Eşme Yeşilkavak Köyü Ortaokulu binaları karot ölçümleri dayanıksız çıktığı için bu okullarda eğitim yapılmıyor. Öğrenciler taşımalı sistemle en yakın okullara taşınıyor.
Birde 1999 Marmara Depremi öncesi yapılmış merkezde bulunan Mehmet Sesli Ortaokulu binası problemli görünüyor. Edindiğim bilgilere göre buranın güçlendirilmesi için çalışmalara başlanmış.
Bu arada yıllardır güçlendirme çalışması bitmeyen Hasan Zeki Boz Lisesi okul binasında güçlendirme çalışmaları tamamlanmış ve taş gibi bir okul binası yapılmış. Artık burada da sorun kalmamış.
Uşak’ın en eski okullarından eski adıyla Zafer, yeni adıyla Barış Güneşhan İlkokulu binası, daha önce yanmıştı. Hayırsever sanayici Bekir Güneşhan, bu okulu tekrar aslına uygun olarak yaptırmış ve oğlu merhum Barış Güneşhan’ın adı verilmişti. Sevgili Bekir Ağabeyimize sordum: Yaptırdığın okul binasının güvenliği nasıl?” diye.
Bana, “Hiç merak etme o bina Türkiye’nin en sağlam okul binasıdır. Orada okuyan her çocuk benim çocuğum. Rahmetli oğlumun adını taşıyan binayı ben nasıl çürük yaptırırım?” diye hafiften bana bozuk attı. Gerçekten de bina ölçümleri çok sağlam çıkmış. Sağ olsun var olsun Bekir Güneşhan Ağabeyimiz…
Yine Uşak’ın en eski okullarından 23 Nisan ve Cumhuriyet İlkokulu binaları inceleme altında. Göründüğü kadarıyla bu eski binalarda da korkulacak derecede tespit edilmiş bir problem görünmüyor.
İstanbul’da her zaman büyük depremler beklendiği için oradaki okul binaların dayanıklılığı sürekli gündemde oluyor. 20 Şubat Pazartesi günü başlayan 2022-2023 Eğitim ve Öğretim 2. Yarıyılında 93 okulun boşaltılması da bunun göstergesi. Uşak’taki okul binalarının en çürüğünün değerleri bile İstanbul’daki okul binalarının yanında kale gibi kalıyor.
Sözün özü: Yapmış olduğum araştırmalara göre; Uşak’ta okul binalarında tehlikeli bir durum görünmüyor. Merkeze bağlı Bozkuş köyü, Banaz ilçesi Vehbi Demir İlkokulu ve Eşme Yeşilkavak Köyü Ortaokul binaları da riskli bulunduğu için kullanılmıyor.
Uşak’ta valilik görevinde henüz bir yılını bile doldurmamış ve tüm çalışmalarını takdirle yakından izlediğim Can Valimiz Sayın Dr. Turan Ergün’ün en önem verdiği konuların başında yavrularımızın güven ve huzur içerisinde eğitim ve öğretimini sürdürmesi geliyor.
Kim ne derse desin Uşak’ta vekaleten ve asaleten Mili Eğitim Müdürü olarak 12 yıldır görev yapan Sayın Bülent Şahin’in de Uşak’ta eğitim ve öğretimde çitanın yükselmesinde katkısı ve başarısı yadsınamaz. Bunu Uşak’ın üniversite ve fen lisesi sınavlarında başarılı iller sıralamasında üst sıralarda yer almasından anlayabiliyoruz.
Sayın Valimiz ve Sayın Milli Eğitim Müdürümüzün el ele vererek Uşak’ta yavrularımızın güvenli binalarda daha da başarılı olacağından hiç şüphem yoktur..