Türkiye olarak yüzyılın en büyük felaketini yaşadık. Kahramanmaraş merkezli ve üst üste yaşadığımız 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki 2 deprem 10 ilimizi etkiledi ve şu ana kadar 35 bin 418 canımızı yitirdik. 105 bin 505 canımızda yaralı kurtuldu.

AFAD verilerine göre de 195 bin 962 insanımızda yerinden yurdundan oldu. Başka illere göçtü. Uzmanlar, Kahramanmaraş depreminin 21. asırda karada meydana gelen en büyük deprem olduğunu söylüyor.

“Allah bir daha böyle felaket yaşatmasın” diyeceğim. Ama yaşatacak. Dünyamız 4,5 milyar önce oluştu. İnsan yeryüzüne gelmeden önce deprem oluyordu. Bundan sonra da olacak. İnsanoğlunun depremi engelleme şansı yok.

Ama, deprem olmadan önlem alma şansı var. Hiç olmazsa depremin ölümcül etkilerini azaltabiliyoruz. Sağlam ve bilimsel yöntemlerle bina yaparak, imar yasalarını oldukça acımasız bir hale getirerek, denetlemeleri en sert şekilde yaparak…

İşin bilimsel yönünü ben uzmanlara bırakarak Uşak’a gelmek istiyorum. 6 Şubat Kahramanmaraş depreminin arkasından internet haber siteniz www.usaksondakika.com uzmanların görüşüne baş vurarak Uşak’ın olası bir büyük deprem karşısında konumunu ve yeterli tedbirlerin alınıp alınmadığını sorduk.

Uşak Belediyesinde 17 yıl görev yapan Jeoloji Mühendisi Sayın Ramazan Akgöz, Uşak’ın olası bir büyük depreme hazır olmadığını söylüyor. Sayın Akgöz, Uşak’ta deprem riski olduğunu, kamu kurum ve kuruluşların olası bir depreme hazır olmadığını, bu savına kanıt olarak da Uşak’ta bina envanterinin hala çıkarılamadığını, 1999 öncesi inşa edilen binalarla ilgili herhangi bir güçlendirme ve dönüşüm çalışmasının hayata geçirilemediğini, devletin Uşak’ın depremde yıkılmasını beklemeden harekete geçmesi gerektiğini dile getirdi.

Sayın Akgöz’ün çok önemli bir diğer iddiası Uşak’ın bazı kısımlarında fay hattı üzerinde yapılaşmalara izin verilmesi oldu.

Sitemizin bir diğer konuğu, Jeofizik Mühendisi Sayın Tuğba Türegün oldu. Sayın Türegün de yapılar imal edilirken jeofizik mühendislerinin önemsenmemesinden yakınarak, Uşak’ta denetimlerin yetersiz olduğuna değindi.

Uzmanlarımızın görüşlerine göre; sadece resmi makamlar değil, Uşak olarak olası bir depreme hazır değiliz.

Ben, Asrın felaketi kabul edilen Kahramanmaraş depremi sonrası, Uşak inşaat Mühendisleri Odası, Uşak Mimarlar Odası’nın da Uşak’ın depreme hazır olup olmadığı yönündeki görüşlerini duymayı çok isterdim.

Keza, Uşak üniversitesi Mühendislik Bilimleri Fakültesinin ilgili bölümlerinin Değerli hocalarından da bu konuda iki kelam etmelerini umuyordum.

Belediyemizin, Uşak’ta binaların sağlamlığı konusunda bir açıklamalarını beklerdim. Uşak’ta imara aykırı yapıları köşemde defalarca yazdım çizdim. Değişen bir şey olmadı.

Bakın; Jeofizik Mühendisi sayın Tuğba Türegün, Uşak’ın depreme hazır olması için ne öneriyor?

““Tüm şehirler kendi içinde acil durum ilan edip yönetmelikleri kanunları beklemeden konusunda gerçekten bilgili kişilerle görüşüp yapılması gereken tüm çalışmaları yapmalı.”

Sayın Akgöz’ün önerdiği gibi Uşak’ta yapı stoklarının derhal envanteri çıkarılmalı. Fay hattında yapılaşma varsa derhal; “Ama, fakat, lakin, amaan…” demeden oradan kaldırılmalı.

Uşak sınırları içerisinde kaçak, imara aykırı ne kadar bina varsa “Ama, fakat, lakin, amaan…” demeden acımasız bir şekilde yıkılmalı.

Deprem olduktan sonra “Vah vah” demek yitirdiğimiz canları geri getirmiyor.

https://www.usaksondakika.com/usak-depreme-hazir-mi

https://www.usaksondakika.com/usakta-kurumlar-ve-kuruluslar-depreme-hazir-degil

Allah hepinizden razı olsun

Son yaşadığımız Kahramanmaraş depremi, Uşak’ın valisi, belediye başkanı, bürokratı, STK’sı ve halkıyla dar günde nasıl birlik ve beraberlik içerisinde olabileceğini gösteren bir turnusol kâğıdı oldu.

Uşak Valisi Sayın Dr. Turan Ergün, kaptanın iyisinin dalgalı denizde ortaya çıkacağını bizlere bir kez daha kanıtladı. Koordinasyonun başına geçerek, gece gündüz çalışarak Uşak’tan depremzedelere giden yardımların organizesinde ve depremzedelerin Uşak’ta konaklanması konusunda gösterdiği başarılı misafirperverlikle tüm dünyaya bir insanlık dersi vermememiz sağladı.

Uşak Belediye Başkanımız Sayın Mehmet Çakın, arama ve kurtarma safhasından, depremzedelerin başta gıda olmak üzere diğer ihtiyaçlarının karşılanmasında personeli ile göstermiş olduğu özverili çalışma ve yardımcılarıyla deprem bölgesine giderek oradaki görevlilerin moral ve motivasyonunu yükseltmesi, gerçekten takdire şayan bir davranıştı.

UTSO, Uşak Tekstil OSB, Uşak Deri ve Karma OSB, Uşak Üniversitesi, ilçe kaymakam ve bürokratları, iş insanlarımız, sanayicilerimiz ve de Uşak’ta aktif siyasi partiler ve STK’lar…

Sanki yukarıdan ilahi bir emir almışlar da bir makine düzeninde koordineli bir şekilde yardımlarını gerçekleştirdiler.

Uşak, bu asrın felaketinde hem bir insanlık dersi verdi. Hem de dosta düşmana…

Kara günde nasıl birlik ve beraberlik içerisinde olacağını gösterdi.

Hepsinden Allah razı olsun.