Tamamlamak üzere olduğumu bu hafta içerisinde Uşak Belediye Başkanı Sayın Mehmet Çakın, çok önemli bir toplantıya başkanlık etti.

Uşak Belediye Meclisi İmar Komisyonu’na; mecliste temsilcilisi bulunan partiler, meclis, imar komisyonu üyeleri ve nihayet yıllar sonra Uşak İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Sayın Ümit Alp ve Mimarlar Odası Başkanı Sayın Çağlar Samancı’da davet edilmişti.

Kadro bu kadar zengin olunca imar toplantısı, istişare toplantısına dönüşmüştü. Gerçi toplantını içeriğini, Sayın Çakın, Sayın Samancı ve Sayın Ümit Alp biraz paylaşmıştı. Onların paylaşımına göre toplantıda; Deprem hazırlık ve alınacak önlemler, ilimizde bulunan yapı stokunun taramasına yönelik çalışmalar yapılması, toplanma alanlarının enerji, ekipman, aydınlatma, altyapı gibi zorunlu ihtiyaçlara cevap verecek şekilde afete hazırlanması, kentsel dönüşüm bölgelerinin ve öncelikli alanların belirlenmesi ve kentimizdeki kaçak inşaat ve varsa kolon kesme gibi işlemler yapılmışsa o tür binalara neler yapılması konuşunun görüşüldüğünü öğrendim.

Sonuçta, saha araştırmaları yapılması ve araştırma sonuçlarının ışığında kararlar alınarak Uşak’ta binaların depreme dayanıklı hale getirilmesi için bir yol haritası çizilmesi planlanmış.

Çok doğru ve çok geç kalınmış bir toplantı. İnşallah deprem unutulunca bu planlarda arşivlerin tozlu raflarında yerini almaz. Bizimde toplum olarak her yeni felakette deprem öncesi hiçbir hazırlık yapmadığımız aklımıza gelmez.

Toplantıda eminim, kaçak, imara aykırı veya imara uygun olup da kaçak eklentiler yapılmış binalar konusu da görüşülmüştür. İmara aykırı bina ve eklentilerinin yıkılması yönünde bir karar çıkarsa;

“Bu kararın uygulanmasında Uşak Belediye Başkanımız Sayın Mehmet Çakın’ın sonuna kadar yanında olduğumu buradan ilan ediyorum.”

Tek şartım; ama, lakin, fakat, amaaan… demeden kim imar yasasına aykırı ya da kaçak bina yaptıysa ayırım gözetmeden başına yıkılmasıdır.

Çünkü, para cezalarının hiçbir caydırıcılığı yok. Kaçak yapıda bir işyeri varsa (Var, çoğu işyeri. 2 aylık geliri ile o ceza karşılanıyor. 12 ay kar ediyor) Bana göre; kaçak yapıları önlemenin tek yolu yerle bir etmektir.

“Asrın Felaketi” olarak tanımlanan Kahramanmaraş depreminde kaçak veya izinli olup da gereği gibi kontrol edilmeyen binaların bedelini kimlerin ödediğini acı bir şekilde ibretle ve dehşetle gördük.

Başta, günah nedir hiç tatmamış yavrularımız olmak üzere, tüm hayatını başın sokacak bir ev almak için harcamış insanların, kar hırsı uğruna nasıl enkaz altında can verişlerine tanık olduk.

Masum insanların kanına girmemek için bütün kaçak yapıların yerle bir olmasını istiyorum NOKTA…